Mammografi – en vigtig undersøgelse for kvinder

16 November 2023 Sarah Christensen

editorial

Mammografi er en røntgenundersøgelse af brystvæv, som er en vigtig undersøgelse for kvinder. Undersøgelsen kan opdage eventuelle forandringer eller knuder i brystvævet, som kan være tegn på brystkræft. I denne artikel vil vi uddybe, hvad mammografi er, hvordan undersøgelsen foregår, og hvorfor det er vigtigt at få undersøgt sine bryster regelmæssigt.

Mammografi er en røntgenundersøgelse, som kan bruges til at undersøge brystvæv for eventuelle forandringer. Denne undersøgelse kan være med til at opdage tegn på brystkræft tidligt, før det kan mærkes eller ses på brystet. Kvinder, der har en øget risiko for at udvikle brystkræft, kan have gavn af at få lavet mammografi allerede i en tidlig alder.

Hvordan foregår mammografiundersøgelsen?

Mammografiundersøgelsen foregår ved, at kvinden bliver bedt om at tage sit tøj af fra livet og op, og tage en hospitalskittel på. Herefter vil kvinden få lagt sit bryst på en plade, som bliver presset sammen med en anden plade. Dette kan føles ubehageligt og en smule smertefuldt, men det tager kun nogle få sekunder at lave billedet. Undersøgelsen tager cirka 20 minutter, og der bliver taget to billeder af hvert bryst.

Hvorfor er det vigtigt at få undersøgt sine bryster regelmæssigt?

Det er vigtigt at få undersøgt sine bryster regelmæssigt for at opdage eventuelle forandringer eller knuder i brystvævet tidligt. Jo tidligere brystkræft opdages, jo større er chancerne for at behandle det med succes. Det anbefales, at kvinder får mammografiundersøgelse hver andet år fra de er 50 år til de er 69 år. Hvis man har en øget risiko for at udvikle brystkræft, kan det være nødvendigt at få undersøgt sine bryster tidligere. Du kan booke tid til et mammografi på https://www.noerrevold.dk/

mammografi

Mammografiundersøgelsen er en vigtig undersøgelse for kvinder, da den kan være med til at opdage eventuelle forandringer eller knuder i brystvævet tidligt. Brystkræft er en alvorlig sygdom, men jo tidligere den opdages, jo større er chancerne for at behandle det med succes. Det er derfor vigtigt, at kvinder får undersøgt deres bryster regelmæssigt.

Mammografi i sig selv er ikke farlig og vil ikke give skade på brystvævet. I de fleste tilfælde vil det kun føles ubehageligt og smertefuldt i nogle få sekunder, mens billedet tages. Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal have mammografiundersøgelse, eller hvis du har andre spørgsmål, så kontakt din læge eller sundhedsplejerske.

More articles