Få fuld udnyttelse af din have med højbede

15 September 2020 Lotte Hindsberg
image

editorial

Haveelskere er et specielt folkefærd. Fra omkring januar og helt frem til efteråret og de modvilligt må lukke haven ned når frosten kommer. Men fra januar begynder de at få et fraværende blik og der studeres hjemmesider, der sælger frø og andet til haven. Herunder højbede. Et højbed er en fantastisk opfindelse.

De kommer i mange størrelser, former eller materialer. Det er muligt selv at bygge dem, men du kan også finde dem i alverdens former og størrelser på nettet eller de mange forskelige plante- og byggemarkeder der er rundt omkring i landet. 

Det er den fleksibilitet der gør højbede så velegnet. De kan passes ind i en hver have uanset om det er et lille byhus med en lille have eller et hus der har flere tusinde kvm. have. 

Værd at vide om højbede

Uanset størrelsen på haven er der nogle fællestræk som det er værd at vide inden man køber eller bygger dem selv.

En god tommelfingerregel er at de ikke skal være bredere end 1,5 meter og du skal kunne komme rundt om dem. Er de bredere vil du ikke kunne komme til at luge inde i midten. Samtidig skal de ikke stå så tætte, at det ikke er muligt at komme rundt med en trillebør eller en græsslåmaskine. 

Har du mulighed for det så få dem i en højde, hvor du slipper for at skulle bukke dig ned. Det vil skåne dig for at få ondt i ryggen.

Høre du til dem der har tomater og chili i flamingokasser med ikke syntes at de er særlig kønne ,er det muligt at købe højbede, der kan dække kasserne. Det forener det smukke med det praktiske. Det samme gælder plantesække med jord. De er praktiske at plante i, men ikke kønne. Det er også muligt at købe højbede, der passer i størrelsen til en plantesæk.

More articles