Bliv klogere på hvad ejendomsskat er

28 January 2021 Silje Hansen

editorial

Står du og skal købe en ny bolig, eller er du på boligjagt, så er der utrolig mange ting at sætte sig ind i. Det er ikke bare at finde det rigtige hus til den rigtige pris. Der er utrolig meget vedligeholdelse og andre omkostninger som du også skal medregne i det samlede budget og fremtidige økonomi. Det kan være en jungle for de fleste, hvorfor mange vælger at lave en aftale med sin bank om at få lagt et komplet budget for økonomien. Det kan naturligvis også være en god ide, hvis du føler dig usikker på, hvordan din økonomi vil se ud, når du køber en ny bolig.

En ting som mange glemmer at indregne i sit budget eller som bliver misforstået er ejendomsskatten og ejendomsværdiskatten. De minder som udgangspunkt også meget om hinanden, og så alligevel ikke, da det er to forskellige vigtige poster. 

Hvad er ejendomsskat og ejendomsværdiskat?

Når du køber en bolig er der en række udgifter og omkostninger, som du ikke kommer udenom, og som du ikke kan ændre på. Det går typisk under ejerudgifter som du kan finde for alle boliger. Ejerudgifterne indeholder en række udgifter som du fast skal betale ligeså længe du ejer boligen. Det vil sige, at det er en udgiftspost som vil være der uanset om du har betalt ud på dit lån eller ej. 

Hvis vi starter med ejendomsværdiskatten, så er det en udgiftspost som du betaler til skattestyrelsen. Det er som regel 1 % af værdien for grunden og de bygninger der er bygget ovenpå kroppen. Er du i tvivl om værdien, kan du altid finde den offentlige ejendomsvurdering. Denne post bliver typisk afregnet sammen med din årsopgørelse.

Ejendomsskatten er en afgift du betaler til den lokale kommune. Det er så et fast beløb for værdien af grunden alene. Her er det den lokale kommune der fastsætter et bestemt beløb af to rater hvert år. 

More articles